BM, Rusya’nın Ukrayna’daki hastaneye saldırısını kınadı
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’da göreve yeni başlayan bir doktoru öldüren bir hastaneye saldırısını kınadı.
BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Haq, BM İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown’ın Ukrayna’nın Herson kentindeki bir hastanede bir doktorun ölümü ve 5 sağlık görevlisinin yaralanmasıyla sonuçlanan “Rus bombalamasını kabul edilemez olarak nitelendirdiğini” aktardı.
Sözcü Yardımcısı, Brown’ın savaşın “hayatları paramparça olan insanlara hayati hizmetler sağlayanların bile hedef alınmasına” tepkisini paylaştı.
Son saldırının kurbanı olan doktorun “görevinin ilk gününde hayatını kaybettiğini” belirten Farhan Haq, savaşın tırmandığı Şubat 2022’den bu yana Dünya Sağlık Örgütü’nün 1000’den fazla saldırı gerçekleştirildiğini doğruladığını söyledi. Ukrayna’da sağlık hizmetlerine karşı.
Haq ayrıca, BM İnsani İşler Entegrasyon Ofisi’nin sivilleri korumak ve etkili soruşturmalar yürütmek için “uluslararası insancıl hukuk kapsamında açıkça ifade edilen yükümlülüklere saygı gösterilmesi ve ciddi ihlal iddialarının kovuşturulması” çağrısında bulunduğunu kaydetti.
Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy dün yaptığı açıklamada, Rus ordusunun sabah saatlerinde Kriviy Rig ve Herson kentlerinde apartmanları ve bir üniversite binasını vurduğunu, ölü ve yaralıların bulunduğunu belirtti.
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Bir sağlık tesisine yönelik bu utanç verici saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden doktorun ailesine başsağlığı diliyoruz.” terim kullanıldı.
Tunus’un göç politikasına yönelik eleştiri
BM Sözcü Yardımcısı Haq, Tunus’taki göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların Libya ve Cezayir’in sonuna kadar sınır dışı edilmesinden “derin endişe” duyduğunu paylaştı.
Haq, “Libya sınırında birkaç kişinin öldüğü bildirildi ve hamile kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi, yiyecek ve suya çok az erişimle son derece zorlu koşullarda mahsur kaldı.” dedi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nün geçen hafta yaptığı çağrıyı hatırlatan Sözcü Yardımcısı, “Sürgünlere bir an önce son verilmesi ve sınırda mahsur kalanların bir an önce güvenli yerlere yerleştirilmesi çağrılarımızı yineliyoruz. korunabilecekleri ve yeterli suya erişebilecekleri bir yer.” terimini kullandı.
Haq, “statüleri ne olursa olsun” tüm göçmen, mülteci ve sığınmacıların uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku uyarınca “korunması ve insan haklarına tam saygıyla ve insan haklarına tam saygıyla davranılması gerektiğinin” altını çizdi.
Tunus, Avrupa Birliği fonlarından 250 milyon avrodan fazla takviye almasına rağmen, mültecileri ve düzensiz göçmenleri ülkeyi terk etmeye zorluyor, onları Libya ve Cezayir’in ucuna doğru yönlendiriyor.
Tunus tarafından çölde kaderine terk edilen, birçok savaştan ve yoksulluktan kaçan Sahra altı Afrikalıların bir süredir sosyal medyada paylaşıldığı görüntüler paylaşılıyor.