Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!
Türkiye Bilim ve Teknoloji Araştırma Kurumu TÜBİTAK’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesindeki Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Programı’na Arçelik de dahil oldu. Türkiye’nin Ar-Ge konusundaki öncü şirketi Arçelik, TÜBİTAK takviyesiyle Çayırova’daki yerleşkesinde “İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı” kurdu. Arçelik’in Öncül Araştırma Laboratuvarının, yurt içi ve yurt dışı doktoralı araştırmacıları Ar-Ge ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi olması ve Türkiye’nin teknoloji yol haritalarına ve stratejik aksiyon planlarına takviye olması hedefleniyor.
Küresel Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine liderlik hedefleyen Arçelik, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, iştirakçi ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK ile stratejik bir iş birliği gerçekleştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK 1515 kodlu Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında Arçelik’in Çayırova Kampüsü’nde “İleri Gereç, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı açıldı. Laboratuvarda; temel araştırma seviyesinde yeni bilgilerin üretilmesi, uygulanması ve bilimsel çıktıların oluşturulması amaçlanıyor.
TÜBİTAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında faaliyete giren laboratuvar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Koç Holding Sağlam Tüketim Kümesi Lideri Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız ve Arçelik Kıdemli Ar-Ge Yöneticisi Dr. Emre Oğuz’un katıldığı merasimle açıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı ile alanında öncü ulusal ve memleketler arası kuruluşların Ar-Ge laboratuvarı oluşturmaları için kaynak sağlıyoruz. Buralarda da birinci anda ticarileşme derdi gütmeyen, daha riskli ve daha vizyoner araştırma projelerini destekliyoruz. Şunu açık yüreklilikle söz etmek istiyorum: Öncül Ar-Ge Laboratuvarları, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında global çekim merkezi olmasına da büyük katkı sağlıyor. Her vakit söylediğimiz bir şey var. Biz, takviye sistemlerimizi kurgularken olaya bütüncül bir formda bakıyoruz. Bu manada Öncül Ar-Ge Laboratuvarları fikirden esere giden süreçte yalnızca bir başlangıç. Burada elde edilecek çıktılar, TÜBİTAK ya da öbür takviye düzeneklerinin girdisi olarak ticari eserlere evrilecek. Bu laboratuvarlarda yapılacak bilimsel çalışmalarla, 10 yıl 15 yıl sonrasının vizyoner projelerine imza atacağız. Bugün açılışını yaptığımız Arçelik Öncü Ar-Ge laboratuvarında ise biyoesaslı alev geciktiriciler, organik elyaf, kimyasal geri dönüştürülmüş polimerler, çevreci poliüretan, aerojel formülleri, çeliklerin sararmasını önleyecek kaplamalar geliştirilecek. Karbondioksit yakalayan, uçucu bileşikleri, alerjenleri, virüs, bakteri ve polenleri filtre edecek çalışmalar yapılacak. Bu sayede daha çevreci, daha rekabetçi ve birincileri içeren eserler pazara sunulacak. Buradaki maksat 5. yılın sonunda en az 50 memleketler arası patent başvurusu yapmak” dedi.
Törende konuşan TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK 1963 yılından beri ülkemizde bilim, teknoloji, yenilik ekosisteminde birçok takviye sunuyor. Bu dayanaklarda rekabet üst seviyede oluyor. Her devir binlerce proje alıyoruz. Lakin 1515 Öncül Ar-Ge Programımızda ise rekabet yok, biz firmalara giderek onları bu programa davet ediyoruz. Zira bu programı bugünün değil geleceğin savlı amaçlarına ulaşmak için kıymetli bir araç olarak görüyoruz. Geleceğin daha karmaşık, dinamik ve değişken meselelerine tahlil bulma gayesiyle yalnızca teknoloji geliştiren değil, geliştirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda muhakkak bir düzeye gelmiş firmalar bu dayanaktan faydalanabiliyor” sözlerini kullandı.
Mandal, “Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyada daha karmaşık, dinamik ve değişken problemlere tahlil üretmek için yenilikçi yaklaşım geliştirme maksadı olan daha fazla firmamız bu programa aday oldu. Arçelik Öncül Araştırma Laboratuvarında tekrar bugünün ve geleceğin en değerli zahmeti olan İklim değişikliği başlığında ‘İleri Malzemeler, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri’ alanlarında biyoçeşitlilik, döngüsel iktisat, besin, sıhhat, güç güvenliği üzere birçok muhtaçlığa tahlil bulmaya çalışacaklar. Burada üretilecek kritik bilgi içinde çok disiplinli bir yaklaşımda üniversite ve araştırma merkezleri ile çalışılacak. Sanayi-üniversite iş birliklerinin tetikleneceği bir araştırma merkezinin oluşturulması gayesiyle başlatılan laboratuvarda başlangıçta 5 üniversite ile iş birliği planlandı. İnsan kaynağı temeli esas. Hem doktoralı hem olağan araştırmacı sayısında 5 yıl içindeki artış gayesi kıymetli” dedi.
Programın ülkemizin global rekabetine sağlayacağı katkı göz önüne alındığında çok daha tercih edilen bir program haline geldiğini vurgulayan Mandal, “Arçelik hem TÜBİTAK destekli BİGG uygulayıcı kuruluşumuz hem TÜBİTAK SAYEM platform yürütücümüz. Arçelik bu programlarımızda öncü rol üstlendi, bu programda da yer aldığı için tebrik ediyoruz, bu programda yer alacak araştırmacılarımıza başarılar diliyoruz” diye konuştu. Mandal, TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programının bileşenlerini yakın vakitte değiştirdiklerini ve büyük ölçekli firmalar yanında müracaat şartını sağlayan KOBİ seviyesindeki firmaların da başvurması için programda değişiklik yaptıklarını belirtti.
Uluslararası rekabette teknoloji ve Ar-Ge’nin ehemmiyetine dikkat çeken Koç Holding Sağlam Tüketim Kümesi Lideri Fatih Kemal Ebiçlioğlu şunları söyledi: “Arçelik Ar-Ge merkezi kurulduğu 1991 yılından bugüne kadar kamu, üniversite ve sanayi iş birliklerine her vakit başka bir kıymet verdi. Son yıllarda TÜBİTAK’ın teknoloji hazırlık düzeyleri için oluşturduğu tüm programlarda faal olarak yer alıyoruz. Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız himayesinde TÜBİTAK dayanağıyla açılışını gerçekleştirdiğimiz araştırma laboratuvarını yurt içi ve yurt dışındaki bilim insanlarını Ar-Ge ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi haline getirmeyi ve bilakis beyin göçüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Üretim teknolojilerinde ilerleme sağlamamıza yardımcı olacak ve teknoloji alanında yeni iş birliklerini tetikleyecek bu türlü değerli bir programın kesimi olduğumuz için onur duyuyoruz. Ulusal Kalkınma Atılımı ve ülkemizin katma kıymetli üretim kabiliyetleri açısından kamu ve özel dalın el ele ilerlemesi kritik ehemmiyet arz ediyor. Öncül Ar-Ge Laboratuvarı çalışması kamu-özel bölüm iş birliği açısından çok hoş bir örnek teşkil ediyor.”
TÜBİTAK program kapsamında Öncül Ar-Ge laboratuvarına 5 yıl müddet ile dayanak sağlayacak. Yürütme Komitesi kararı ve Başkanlık onayı ile takviye mühleti 5 yıl daha uzatılabilecek. Laboratuvarın, stratejik planları TÜBİTAK tarafından belirlenirken çalışmalar Arçelik tarafından yürütülecek.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı